Slider Haber 10

BİR SOSYO-KÜLTÜREL KURUM OLARAK KAHVEHANELER VE ÂŞIK EDEBİYATI
Enstitümüz tarafından düzenlenen “Bir Sosyo-Kültürel Kurum olarak Kahvehaneler ve Âşık Edebiyatı” adlı konferans 4 Mayıs 2018 Cuma günü saat 13.00’de Çaka Bey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu’nun konuk konuşmacı olarak katıldığı etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Fotoğraf sunumu eşliğinde Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu’nun özgeçmişinin okunmasının ardından “Bir Sosyo-Kültürel Kurum olarak Kahvehaneler ve Âşık Edebiyatı” adlı konferansa geçildi.

Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, kahvehaneler ve kahvehaneler çevresinde şekillenen âşık tarzı edebiyatı anlatmak üzere, Orta Asya ve bozkırlardan itibaren Türk yaşantısı ve kültürü ile bu yaşantı içinde sözlü kültürün aktarımında ilk zamanlarda kamlar, daha sonra ozan ve baksılar, İslamiyet’in kabulünden sonra tekkelerde âşıklara değinerek konuşmasına başladı.

Yasaklanıp yasaklanmaması konusunda tartışmalarla İslam dünyasına giriş yapan “kahve”nin zamanla seyyar satıcılardan başlayarak yaygınlaştığını ve kahvehanelerin ortaya çıktığını belirten Çobanoğlu, toplumun tüm kesimlerine açık ilk mekânlar olarak kahvehanelerin sosyalleşmeye, toplumsal dönüşüme ve Osmanlı bütünleşmesine önemli etkileri olduğunu vurguladı.

Kahvehanelerde sözlü kültür geleneğini sürdüren aşıkları anlatan Çobanoğlu, aşıklığın toplumsal dönüşümdeki yerinden ve aşıklığın kendisinin de her dönem değişim ve dönüşüm yaşadığından söz etti.

Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, konuşmasının ardından izleyicilerin sorularını yanıtladı.

Katılımı ve değerli konuşmasından dolayı Prof. Dr. Çobanoğlu’na Enstitümüz adına Enstitü Müdürümüz Prof. Dr. Metin Arıkan tarafından teşekkür plaketi ve Üniversitemiz Senatörü, Foça Reha Midilli Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Gümüş tarafından çiçek takdim edildi.

Sahnede izleyicilerle birlikte toplu fotoğraf çekiminin ardından Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu izleyicilerin getirdiği kitaplarını imzaladı.

Fotoğraflar için tıklayınız.

Tarih :08-05-2018                            Ekleyen: ÖZLEM ABACIOĞLU