Enstitümüz 2020/2021 Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Lisansüstü Başvurularında Yabancı Dil Belgesi Hakkında

Yayınlanma Tarihi: 14-01-2021

2020/2021 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında Enstitümüz Yüksek lisans Programlarına başvuracak adayların, Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği gereğince, başvuru koşulu olarak yabancı dil başarısı sağlamaları gerekmektedir. Bu kapsamda;

Eğitim Dili Türkçe olan Tezli Yüksek Lisans programları için;

• ÖSYM tarafından yapılan merkezi yabancı dil (İngilizce) sınavından, son beş yıl içinde en az 50 puan alınmış başarı belgesine veya
  • Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan sınavdan en az 55 puana sahip olunması gerekmektedir.

Eğitim Dili %100 İngilizce veya %30 İngilizce olan Tezli Yüksek Lisans programları için;

•  YDS-YÖKDİL-e/YDS sınavlarının herhangi birinden 50-54 Puan varsa Kesin kayıt hakkı kazanarak kaydını yaptıran öğrenciler, 1 yıl zorunlu Yabancı Dil Hazırlık okurlar
    YDS-YÖKDİL-e/YDS sınavlarının herhangi birinden 55 Puan ve üzeri varsa Kesin kayıt hakkı kazanarak kaydını yaptıran öğrenciler, hazırlık okumayıp program derslerine başlarlar.
    Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Sınavı tarafından yapılan sınavdan 55-59 Puan varsa Kesin kayıt hakkı kazanarak kaydını yaptıran öğrenciler, 1 yıl zorunlu Yabancı Dil Hazırlık okurlar.
    Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Sınavı tarafından yapılan sınavdan 60 Puan ve üzeri varsa Kesin kayıt hakkı kazanarak kaydını yaptıran öğrenciler, hazırlık okumayıp program derslerine başlarlar.
    Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)’nun yayınladığı “ÖSYM Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri”nde yer alan belgeler yabancı dil belgesi olarak ibraz edilebilir. Bu belgelerin geçerlilik süresi üç yıldır.

Doktora programlarına başvuran adaylar için Dil Belgesi;

Doktora programlarına öğrenci kabulünde YÖK tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya  (YÖK)’nun yayınladığı “ÖSYM Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri”nde yer alan belgeler yabancı dil belgesi olarak ibraz edilebilir. Bu belgelerin geçerlilik süresi üç yıldır.

Önemli: DEU YDY ve İlahiyat Fakültesi tarafından gerçekleştirilen sınavlardan alınan puanlar, doktora başvurularında kullanılamamaktadır.

İngilizce sınav başarı belgesi bulunmayan tezli yüksek lisans adaylarının başvuru koşulunu sağlamak üzere; Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü tarafından 29 Ocak 2021 tarihinde çevrimiçi olarak yapılacak olan Yabancı Dil Yeterlik Sınavına girebilirler.

Adayların yeterlik sınav başvuruları, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından 08 – 21 Ocak 2021 tarihleri arasında alınacak olup sınavın başvurusuna ve uygulanmasına ilişkin ayrıntılı bilgiye, Yabancı Diller Yüksekokulunun web sayfası üzerinden (http://www.ydy.deu.edu.tr) erişilebilecektir.

Geçerli yabancı dil başarı belgesi bulunmayan adayların yüksek lisans başvurusu alınamayacaktır.

Yabancı dil başarı koşulunu sağlayan adaylar, lisansüstü kabul sınavlarında başarılı olmaları halinde öğrenimlerine ders aşaması ile başlayacaklardır. Hazırlık Sınıfı Eğitimi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yıllık olarak verilmekte olup bahar yarıyılı için yabancı dil hazırlık aşaması bulunmamaktadır. Bu nedenle Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından hazırlık eğitime tabi tutulacak öğrencilerin 2020/2021 öğretim yılı bahar döneminde hakları saklanacaktır.

Not: 08.09.2015 tarihli ve 448/12 sayılı Üniversite Senatosunda kabul edilen Yabancı Diller Yüksekokulu Uygulama Esaslarının 6(5) maddesi gereği “Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Okulundan alınan sınav sonuç belgesi üç yıl geçerlidir.