Bilim Sınavları Girişinde HES Kodu Kontrolü Hakkında Önemli Duyuru

Yayınlanma Tarihi: 18-02-2021

ENSTİTÜMÜZÜN DEĞERLİ ÖĞRENCİ ADAYI

2020/110 sayılı İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararı gereğince yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında üniversitemiz dahil olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarına Hayat Eve Sigar (HES) kodu sorgulamasının yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Bu nedenle herkesin sağlığını güvence altına almak amacıyla tüm adaylarımızın HES kodları ile birlikte mutlak suretle dijital veya basılı HES kodu belgesini temin ederek gelmeleri gerekmektedir.

Sınavın yapılacağı bina girişlerinde HES kodu kontrolünün yapılacak olmasını da dikkate alarak adayların KAREKOD’unu açık bir şekilde hazır ederek okutmaları sınavın pandemi riskine karşı güvenliklerini arttıracak ve kendilerine kolaylık sağlayacaktır. Bina girişlerinde yer alan dezenfektanların kullanılması önerilir.

Adayların sınava gelmeden önce ateşlerini ölçmeleri ve/veya grip veya soğuk algınlığı belirtileri bulunması halinde Enstitümüz girişinde bilgi vermeleri rica olunur.

Adaylarımızın yapılacak tüm sınavlara maske takarak gelmeleri zorunlu olup bina girişlerinde yedek maske temin edebilirler. Dileyen adaylar, siperlik takabilirler. Sınav süresince maske takılı olmak zorundadır. Sağlık sorunları nedeniyle sınav esnasında maske yakamayacak olan adayların sınav görevlilerine belge sunmaları gerekmektedir.

HES kodu risksiz olup da, ateşi 38 derece üstünde olan ada Adayların bina girişlerinde yapılacak ateş kontrollerinde 38 derece ve üzerinde tespit edilen adayların,  yazılı bilim sınavları ve mülakatları kendi anabilim dalında, kendi gün ve saatlerinde olmak üzere yazılı bilim sınavı jürisi ile koordineli olarak belirlenen ayrı ve güvenli bir ortamda yapılacaktır.

TCK’nin 195. maddesinde “Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” Ayrıca Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereğince bulaşıcı hastalık riskine sahip kişilerin ihbar edilmesi zorunludur. Ayrıca bu kişilere para cezası verileceği de hatırlatılmalıdır. Hastalığın bir başkasına bulaştıran kişi ise ayrıca cezalandırılır.

BU nedenle Hayat Eve Sığar (HES) kayıtlarında ” Covid 19 Pozitif “ tanı kaydı veya Covid 19 temaslı olup “Riskli” grup kaydı bulunan ve izole koşullarda karantinada olmaları gereken adaylar 21-22-23-24  Eylül 2020 tarihleri arasında hiçbir şekilde binaya alınmayacaktır. Ayrıca adayın karantina koşullarını ihlal etmesi nedeniyle savcılığa ve ilgili makamlara bilgi verme zorunluluğu oluşacaktır.

HES Kodu Nasıl Alınır?

1- “Hayat Eve Sığar” uygulaması üzerinden, “HES Kodu İşlemleri” bölümüne girilir.

“HES Kodu Oluştur” butonuna tıklanır. Kod kullanım süresi seçilir ve kod oluşturulur.

HES uygulamasını AppStore’dan ve Google Play’den indirebilirsiniz.

2- SMS yöntemi ile HES yazıp boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, Kimlik Kartının Ön Yüzündeki Seri Numarasının Son 4 Hanesi ve “Paylaşım Süresi” gün sayısı olarak yazılır ve 2023‘e SMS olarak gönderilir. Sistem üzerinden, geçerli gün sayısı kadar HES kodunuz telefonunuza gönderilecektir.

Örnek; HES 12345678901 1234 45

Paylaşım süresinin belirtilmemesi halinde kodun süresi 1 yıl ile sınırlandırılacaktır.

3- e-Devlet sistemi üzerinden de HES kodunuzu alabilirsiniz.

e-Devlet sistemi üzerinden, “HES Kodu Üretme ve Listeleme” seçeneğini seçip “Yeni Hes Kodu” butonuna tıklayarak HES kodunuzu alabilirsiniz.

T.C. vatandaşı değilim. HES kodumu nasıl alırım?

Sağlık Bakanlığı talimatları uyarınca, yabancı uyruklu öğrencilerimiz için Hes Kodu zorunlu hale getirilmiştir.

06 Haziran 2020 tarihinden itibaren Pasaport bilgileri ile; HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla, Uyruk (Örneğin; TUR – Pasaportta belirtildiği gibi), Pasaport Seri Numarası, Doğum yılı, Soyadı yazarak 2023’e SMS atıp HES kodu alınabilecektir.

Örnek; HES TUR U12345678 1986 GATES